Детски свят − бременност, раждане, калкулатори

Децата са непредвидими-любопитството и желанието им да се запознаят със заобикалящия ги свят по-отблизо, както и стремежът им да подражават на възрастните, сблъскват както тях, така и нас, родителите, с неочаквани ситуации. Било то при имитация на татко, който си пие всяка сутрин тези вълнуващи на цвят хапчета, или пък по време на почивка-със следните съвети ще направим опит да Ви помогнем в непознатите и не така лесни моменти на родителските изпитания...


Пътна треска

Лесно им е на кърмачетата-тази болест, както и съпровождащите я неприятности-гадене, стомашни болки и сменящи се изблици на студена и топла пот, им остават спестени. За разлика от тях при дечицата на 1 годинка могат вече да се наблюдават симптомите на болестта, докато пътувате с колата към длъгоочакваното местенце за отдих. Ето някои съвети, с помощта на които бихте могли да избегнете поне до известна степен неприятните симптоми:

  •  не оставяйте дечицата да четат или рисуват, докато пътувате;
  •  когато пътувате с кола ги убедете да следят пътя през предното, не през страничните стъкла;
  •  подберете за пътуването удобно, свободно облекло;
  •  няколко капчици ментово масло върху  ръчицата на детето, или пък лимонена кора за смучене, ободряват и освежават при вдишване;
  •  Дъвки и лепенки против пътна треска е разумно да се избягват при малките членове на семейството, понеже в някои от тях се съдържа Dimenhydrinat. Употребявайте ги единствено след като сте се посъветвали с лекар. Бременните и кърмачките също е добре да ги избягват.

 

 


Слънчево изгаряне

Охлаждайте, охлаждайте и пак охлаждайте-това e единственото спасение. Охлаждайте с компреси от разтвор на оцет и вода, компреси от извара, студено кисело мляко, т.н. Така наречените продукти за лечение на изгаряния (афтър-сан-продукти) също успокояват кожата с помощта на съставки, които предотвратяват възпаления, като напр. алантоин, а-бизаболол, пантенол или хамамел. 

 


Стомашно-чревни разстройства

Разстройството е най-често срещаното заболяване на почивка. В повечето случаи то изчезва от самосебе си, затова не натоварвайте веднага крехкия организъм с лекарства, а го подкрепете по-добре с подходяща диета, докато трае оздравителния процес. Диетата се състои от обилно количество течности-особено съществена отбрана против обезводняване, лека храна, бедна на мазнини, а при кърмачетата-оздравителни храни. Електролитите са задължителни най-вече при кърмачетата и малките деца, понеже те компенсират загубата на минерали. За такива случаи една стара, домашна рецепта: Разтворете 1 чаена лъжичка сол и 10 чаени лъжички захар в една чаша портокалов сок и ги допълнете с преварена вода до 1 литър. Акко детето не иска да поеме никакви течности, постоянно е уморено и отпуснато, не се бавете, а потърсете бързо лекарска помощ!      


Ужилване от насекоми

Ледената вода успокоява болката в такива случаи. Можете да използвате и охлаждащи гелове, които имат същия ефект. При ужилване от пчела или оса, първата Ви и най-бърза задача е да извадите жилото. Ако след това забележите силно зачервяване на мястото или издуване, може да се касае за алергична реакция, а това е със сигурност така, ако към тези симптоми забележите и ускорен пулс и затруднено дишане. Потърсете веднага лекарска помощ! Кърлежите никога не се опитвайте да задушавате с течни мазнини, лепила и др., понеже в страха си те отделят още повече слюнка, която може да съдържа и причинители на менингит. Използвайте пинсета или пък ноктите си и го извадете внимателно и без завъртане.


Нашият съвет!

Вземете на всяка цена тел. номер на личния си лекар, понеже при много от случаите лекарят би могъл да Ви помогне със съвет и по телефона. А и това би Ви спестило куп езикови неприятности, ако сте на почивка в чужбина.